Ο τόπος και οι χοροί του: «Θειακός»

Χαρακτηριστικός χορός της Λευκάδας και γενικότερα των Επτανήσων και της Ηπείρου· χορεύεται από άνδρες και γυναίκες σε δύο μέρη.

Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΟΥ
Ένα οδοιπορικό στην ελληνική παράδοση

ΛΕΥΚΑΔΑ: ΘΕΙΑΚΟΣ

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

Ο «Θειακός» είναι διαδεδομένος στα Επτάνησα και στην Ήπειρο. Το όνομά του μας φανερώνει πως εισήχθη προφανώς από την Ιθάκη. Υπάρχει, βέβαια, και η εκδοχή πως ο χορός αυτός προέρχεται από κάποια οικογένεια που είχε το όνομα Θειακού.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Χορεύεται από άνδρες και γυναίκες που είναι ανακατεμένοι σε ανοιχτό κύκλο, με κράτημα των χεριών από τις παλάμες και λυγισμένους τους αγκώνες. Πρόκειται για διπλό χορό. Δηλαδή, έχει δύο μέρη τα οποία εναλλάσσονται σε δίσημο 2/4 ρυθμό σε δύο διαφορετικές όμως ταχύτητες.

Στο πρώτο μέρος η αγωγή της μουσικής είναι μέτρια, όπως και το χορευτικό μοτίβο, που μοιάζει με εκείνο του Συρτού. Περιλαμβάνει δέκα κινήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται σε τέσσερα μουσικά μέτρα, από τρεις κινήσεις στα δύο πρώτα και από δύο κινήσεις στο τρίτο και στο τέταρτο.

Στο δεύτερο μέρος  η μουσική αγωγή είναι γρήγορη και το μοτίβο του χορού περιλαμβάνει έξι κινήσεις που πραγματοποιούνται σε δύο μουσικά μέτρα, τρεις σε κάθε μέτρο.

Επίσης, ο χορός αυτός θα μπορούσε να αποδοθεί με το μουσικό μέτρο 6/8 σε δύο κινήσεις εκτελούμενος.

Ακόμη, ο μουσικός τρόπος του χορού αυτού και των δύο μερών του έχει συνδεθεί με τον διατονικό τρόπο του ρε.

Πηγές: prlab.ceid.upatras.gr
«Ελλήνων Παράδοση»

(Visited 1,714 times, 1 visits today)

Σχετικές δημοσιεύσεις